سخنرانی دکتر علیرضا کیانی در نشست نوروزی صاحبان صنایع آرایشی، بهداشتی و شوینده‌ها

نشست نوروزی صاحبان صنایع آرایشی، بهداشتی و شوینده‌ها با حضور اعضای شرکت تعاونی تامین نیاز تولیدکنندگان فرآورده‌های بهداشتی، صنعتی و آرایشی، روز پنجشنبه 30 فروردین‌ماه در حاشیه نمایشگاه ایرانی بیوتی و کلین تهران برگزار شد. دکتر علیرضا کیانی، رئیس هیات مدیره گروه فنکام و نایب رئیس انجمن شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران نیز در این نشست به‌عنوان سخنران اصلی حضور داشتند و مطالبی تخصصی را در اختیار علاقه‌مندان و صنعت‌گران حاضر در این نشست ارائه دادند. در ادامه، گزارش سخنرانی دکتر کیانی در این رویداد تخصصی را مطالعه خواهید کرد.

دکتر کیانی: وضعیت امروز نیازمند آسیب‌شناسی و بکارگیری راه‌حل‌های مقتضی است

دکتر علیرضا کیانی، موسس هلدینگ آرایشی بهداشتی فنکام، در ابتدای این نشست بیان کرد: ما در وضعیت کنونی این صنعت، باید علاوه‌بر آسیب‌شناسی دقیق، راه حل‌های متناسب با شرایط امروز را بررسی و در دستور کار قرار دهیم. طبیعتاً در شرایط غیرعادی امروز کشور، نباید توقع راه‌حل عادی داشته باشیم. اکنون به‌طور واضحی در یک کانال تورم بالا و کانال رشد اقتصادی پایین قرار گرفته‌ایم. کانال تورمی اقتصاد ایران در حال حاضر 40 درصد بیان شده است. در سال‌های اخیر موارد نادری مانند شیوع ویروس کرونا تاثیرگذاری خاصی بر تورم داشت که در همان شرایط انتظار می‌رفت که بانک مرکزی ما و متولیان این حوزه تصمیماتی را اتخاذ کنند که مناسب موقعیت باشد. مانند آنچه بانک‌های مرکزی معتبر جهان پس از اتمام کرونا انجام دادند تا آثار مخرب تورم جلوگیری کند اما ظاهرا بانک مرکزی ما نمی‌داند که مهم‌ترین وظیفه‌ای حمایت از رشد اقتصادی و کاهش تورم است.

وی ادامه داد: اگر نگاهی به متغیرهای پیش‌نگر طی چندسال اخیر داشته باشیم، مشاهده می‌کنیم که دیگر امکان بازگشت شرایط به قبل از این سال‌ها، وجود ندارد. چرا که چالش عدم رشد اقتصادی و نیز تورم بسیار حاد شده‌اند. متغیر پیش‌نگر در بحث تورم، موضوع نقدینگی و متغیر پیش‌نگر در رشد اقتصادی، موضوع سرمایه‌گذاری است که هر دو متغیر در شرایط غیرقابل قبولی قرار دارند. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که افزایش پایه پولی، امید به کاهش نقدینگی را تقریباً از بین می‌برد و حتی اگر سیاست‌گذاران موفق شوند به سختی نقدینگی را پایین آورند، همچنان دو عارضه وجود خواهد داشت: عارضه اول اینکه با این حجم پول ناشی از افزایش پایه پولی می‌خواهیم چکار کنیم؟ می‌دانید که با کاهش نقدینگی، حجم پول کم نمی‌شود، در عوض فقط سرعت افزایش نقدینگی کاهش پیدا می‌کند. متاسفانه این کاهش در نقدینگی در یکسال گذشته، در واقع از محل کاهش تسهیلات تولیدکنندگان حاصل شده است. چرا که بانک مرکزی، ترازنامه بانک‌ها را در حد 2 % نگه می‌دارد و به این ترتیب پول در گردش برای کار ما و شما دیگر وجود ندارد. عارضه دوم، اثر منفی کاهش نقدینگی بر مساله رشد اقتصادی است که در گرو بحث سرمایه‌گذاری است. نرخ تشکیل سرمایه 10 سال است که در ایران منفی می‌باشد. این یعنی اینقدر که ما در کشور استهلاک داریم، ولی نقدینگی لازم برای سرمایه‌گذاری در ایران وجود ندارد . خلاصه آنکه تا زمانی که نقدینگی با ممنوعیت اعطای وام به بخش مولد اقتصاد کنترل می‌شود، رشد اقتصادی به ویژه در حوزه صنعت و کشاورزی منفی خواهد بود.

موانع رشد اقتصادی در ایران را بهتر بشناسیم

نایب رئیس انجمن شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران، در نشست تخصصی شرکت تعاونی تامین نیاز تولیدکنندگان فرآورده‌های بهداشتی و آرایشی گفت: متاسفانه شرایط فعالیت تولیدی امسال قطعا بدتر از سال گذشته و سخت‌تر خواهد بود، چون تامین منابع به خوبی در سال گذشته انجام نشده است. زمانی که ارز و ریال وجود نداشته باشد، اتفاق ویژه‌ای رخ می‌دهد و این است که تورم از سر تقاضا به به تورم از سر عرضه انتقال پیدا می‌کند. تورم سمت تقاضا قابل تحمل است ولی تورم از سر عرضه طولانی‌تر و عمیق‌تر خواهد بود. اما وظیفه ما در این وضعیت هوشیار بودن است. نکته کلیدی اینکه تا به امروز تورم، هزینه ناکارآمدی سازمان‌ها را تامین می‌کرد اما خبر بد این است که ساختار کشور ما دیگر چنین اجازه‌ای به کسب‌وکارها نخواهد داد. دیگر نمی‌توان با کار ضعیف، محاسبات غلط و گزارشات غیر دقیق کماکان کار را ادامه داد و تورم کل این اشتباهات را پوشش دهد، پس چاره دیگری باید اندیشید. این خطر حتی برای بزرگان این صنعت بسیار نزدیک است. مدل کسب‌و‌کار در دنیا تغییر کرده و اگر بخواهیم با همین مدل پیش برویم، با مشکلاتی روبرو خواهیم شد که طبیعتا چاره‌ای برای آن وجود ندارد.

دکتر علیرضا کیانی افزود: در حال حاضر پنج چالش جدی در حوزه اقتصادی کشور وجود دارد که به شما معرفی خواهم کرد. نخستین چالش بحث یارانه انرژی است؛ بخش انرژی‌مصرفی، سال گذشته 127 میلیارد دلار سوبسید انرژی دریافت کردند. چالش و مانع دوم رشد اقتصادی، بحث تورم بالا است که همه به آن واقف هستید. مشکل سوم که کسی به آن توجه ندارد، مشکل لجستیک است. ما در نقطه اشباع حمل‌ونقل قرار داریم. آیا فکر کرده‌ایم که در صنعت ما بحث جاده و سرویس حمل‌ونقل چه می‌شود. قطعا این‌ها مسیر رشد قتصادی را مسدود می‌کنند. چالش چهارم بحث ICT است. در این زمینه ما ضعف زیادی در حوزه زیرساخت‌ها داریم. مساله پنجم و مهم دیگری که باید به آن اشاره کنیم، بحث ناترازی‌های مالی است. ناترازی‌های مالی سالیان گذشته به 2 بخش کلی تقسیم می‌شد: 1 – کسری بودجه دولت و بانک‌ها. تا سال گذشته 82 درصد منابع مالی شرکت‌ها از بانک و 18 درصد از بازار سرمایه تامین می‌شد. اما دوستان باید بدانید که امسال حداقل نرخ بهره بانکی 40 درصد ارزیابی شده است. از طرف دیگر، هر ضمانتی در ایران بین 6 تا 10 درصد هزینه دارد، پس عملاً نرخ بهره بانکی با ملاحظه مبلغ مسدودی در قالب پروژه بدون بهره و همچنین …. ضمانت بانکی به نزدیک 50 درصد می‌رسد و نرخ تامین مالی بازار سرمایه نیز با درنظر گرفتن همه ملاحظات حدوداً 63 درصد است. حال پرسش مهم این است که از این به بعد، سرمایه در گردش قرار است از کجا تامین شود. 2- تراز تجاری منفی (که سال گذشته 12 میلیارد دلار تراز تجاری منفی داشتیم) و نیز خروج سرمایه (میانگین خروج سرمایه در 8 سال گذشته، 10 میلیارد دلار سالانه بوده است) که مزید بر علت شده‌اند. علاوه‌بر این موارد ذکر شده، سرکوب ارز و سیستم چند نرخی ارز نیز در اقتصاد ما همواره مشکل‌ساز بوده‌اند. من این هشدار می‌دهم که با ادامه دادن روش‌های قبلی، حتی بزرگان این صنعت آسیب می‌بینند و SME ها هم حداکثر طی 3 سال حذف خواهند شد.

دکتر کیانی: M&A کلید موفقیت در وضعیت اقتصادی امروز است

دکتر کیانی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: جنس مسائل و مشکلات در دنیای امروز عوض شده است. بی‌توجهی و انتظار برای اتفاقات مثبت اشتباه است، زیرا اتفاق‌ها در جهت مثبت نیستند. یادمان باشد، فقط و فقط چیزی می‌تواند مدیریت شود که قابلیت اندازه‌گیری داشته باشد و اندازه‌گیری شود. یعنی شما دیگر نباید منتظر مجامع سالیانه باشید. باید صورت‌های مالی ماهیانه داشته باشیم. حداکثر دهم هرماه باید سود و زیان ماه قبل مجموعه را حساب کنیم. نسبت سود به خالص دارایی‌های جاری باید محاسبه شود، اگر از تورم ماهیانه بالاتر بود رو به صعود هستید، اگر برابر بود، در واقع مجموعه شما تعطیل بوده ولی اگر پایین‌تر است، قطعا در حال حرکت نزولی هستید. برای مقابله با این بحران، ما نیازمند این راهکارها هستیم: اول اینکه به شدت نیاز به مدیران کارآمد داریم، تعارف را کنار بگذاریم و فرمان را دست افرادی دهیم که قادر به مدیریت بازار امروز هستند. بحث تصمیم‌گیری مهم است. زمانی به واسطه سود ناشی از تورم، اهمیت مدیریت را درک نمی‌کردیم اما الان چنین چیزی میسر نیست. بحث دوم توجه به این نکته است که هوش تاسیس با هوش اداره و هوش فروش متفاوت است. لذا موسس یک مجموعه عندالزوم مدیر مناسبی برای اداره بیزینس نمی‌باشد. باید از مدیران خود بخواهید پیش‌بینی برای شما بیاورند که حاصل فرآیند باشد. فرآیند نیز از دیتا می‌آید. اما چه دیتایی مفید است؟ یکی از دیتاهایی که به‌عنوان مثال باید مورد توجه قرار گیرد شاخص اقتصادی PMI است که حتما باید بررسی شود.. با نگاه به شاخص PMI می‌بینید که آیا جهت‌گیری بازار رو به رونق است یا رو به رکود؟

دکتر کیانی، موسس هلدینگ فنکام، چند توصیه مهم برای مدیریت ریسک در کسب‌وکار نیز معرفی کرد: در زمینه مدیریت ریسک می‌توانید از 4 توصیه مهم مکنزی استفاده کنید: 1- شیفت جغرافیایی در بازار هدف داشته باشید؛ بازار هدف قطعی آینده خاورمیانه و آفریقای شمالی است. 2- به سمت کالای سلامت محور حرکت کنید: حتما تفکرات واحد تحقیق و توسعه را به سمت کالاهای سلامت‌محور معطوف بسازید. 3- توجه زیادی به مشتری در معنای Consumer داشته باشید. امروزه شبکه اجتماعی در این حوزه قدرتمند عمل می‌کند. 4- نکته کلیدی کل نیز حرکت به سمت M&A و تاکید بحث امروزمان بر M&A است: نماد این موضوع در صنف ما، همین تعاونی است. ما برای گذر از شرایط موجود نیاز داریم که از ظرفیت‌های یکدیگر استفاده کنیم. در حقیقت M&A یک الزام است و مطمئن باشید نمی‌توانید بدون این راهکار باقی بمانید. در صنف ما درصد Private label در کشور 3 درصد و در کشورهای دیگر دنیا 15.6 درصد است. خب این مورد پیامی برای ما دارد. به‌عنوان مثال، من در این صنعت می‌خواهم کار جدید کنم، از فرصت‌ها و ظرفیت‌های دیگران استفاده می‌کنم. تیم‌هایی که در حوزه مارکتینگ و فروش صاحب تجربه هستند، در کنار تولیدکننده قرار می‌گیرند. از طرفی، احتیاج به زیرساخت و ماشین آلات و تحقیق و توسعه نیز تا حد بسیار زیادی کاهش می‌یابد. در موضوع M&A صرفه‌جویی در cash flow در کنار کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و انبار نیز دیده می‌شود. بررسی آمارهای بروز دنیا نشان می‌دهد که فرصت‌های نابی در حوزه اوراسیا برای تولیدکنندگان وجود دارد، با همین راهکار کنار قرار می‌گیریم و می‌توانیم در حوزه اوراسیا مجموعه‌ای مشترک ایجاد کنیم. در این مسیر می‌شود از توانمندی هر یک از شما در حوزه لجستیک، انبار و .. استفاده کرد. یا در زمینه صادرات، یکی شدن و هم‌افزایی بسیار موثر است. آخرین توصیه من این است که کسانی را در زمینه مالی و اقتصادی در کنار خود داشته باشید تا ترندهای اقتصادی داخلی و خارجی را برای شما بیان کنند.

دکتر علیرضا کیانی در این نشست که در حاشیه نمایشگاه ایران بیوتی و کلین برگزار شد، جمع‌بندی کرد: گام اول و تمرین در مبحث هم‌افزایی می‌تواند در همین تعاونی صورت پذیرد. در سطح کلان، محل Merge همین تعاونی است. این تعاونی باید با مراکز دولتی صحبت کند، امکاناتی برای ورود به کشورهای خارجی بگیرد زیرا به تنهایی صادرات ممکن نیست. همچنین از دوستان می‌خواهم بازار سرمایه را جدی بگیرید. اخیرا بسیاری از بانکها نرخ پایه بهره را 30 تا 39 درصد اعلام کردند. نرخ بازار سرمایه نیز 60 تا 63 درصد است اما واقعا اگر بتوانید بر روی تک تک محصولات خود سود و زیان حساب کنید، برخی از تولیدات شما واقعا قابلیت پوشش این حد از ریسک را دارند. البته فراموش نکنید که صرفاً نباید ریسک کرد، باید پوشش ریسک پیش‌بینی شده باشد. از خداوند متعال می‌خواهیم که نظر لطفش را بر این آب و خاک و مردم مهربان ایران زمین اندازد و شاهد موفقیت این مردم و این صنف باشیم.

نشست نوروزی صاحبان صنایع آرایشی، بهداشتی و شوینده‌ها با حضور اعضای شرکت تعاونی تامین نیاز تولیدکنندگان فرآورده‌های بهداشتی، صنعتی و آرایشی، روز پنجشنبه 30 فروردین‌ماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران به پایان رسید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *