منظور از هلدینگ چیست؟

هلدینگ یک نهاد تجاری است که از زیرمجموعه‌های فعال در صنعت یا صنایع مشخص تشکیل می‌شود. در حقیقت هلدینگ‌ها سهام‌داران یا مالکان بخشی از سهام یک شرکت یا سازمان هستند که در حوزه‌های مختلفی فعالیت دارد. نام هلدینگ گاهی اوقات «شرکت مادر» نیز نامیده می‌شود. هلدینگ‌ها یا شرکت مادر نقش نظارتی و پشتیبانی نیز برای زیرمجموعه‌ها ایفا می‌کنند، یعنی در مواقع لازم در زمینه‌های حقوقی، مالی، فنی و … حمایت خود را از شرکت زیرمجموعه نشان می‌دهند.

به‌عنوان مثال هلدینگ فنکام که جناب آقای دکتر علیرضا کیانی، ریاست هیات مدیره آن را برعهده دارد، از شرکت‌های زیرمجموعه در حوزه‌های مختلف آرایشی بهداشتی، عطریات و چسب صنعتی و … تشکیل شده است. فنکام در زمینه‌های گوناگون به شرکت‌های زیرمجموعه خدمات ارائه می‌کند و در عین حال سهام‌دار این مجموعه‌ها به حساب می‌آید.

 تفاوت هلدینگ و شرکت

شرکت، کسب‌وکار را تحت کنترل هلدینگ خود انجام می‌دهد و مسئولیت تولیدات و معاملات روزانه کسب‌وکار را بر عهده دارد. این شامل انعقاد قرارداد با مشتریان و پذیرفتن تمام ریسک‌ها و مسئولیت‌های مرتبط است. شرکت زیرمجموعه یک هلدینگ، استخدام کلیه کارکنان و پیمانکاران را برای کسب‌وکار مدیریت کرده و در صورت نیاز از سرمایه‌های انسانی مستقر در هلدینگ استفاده می‌کند. در حقیقت بسیاری از افراد، مسئولیت اجرایی را بیشتر مربوط به شرکت عامل می‌دانند.

هلدینگ دارای سهام کنترلی در شرکت‌های دیگری است که به آن‌ها شرکت‌های فرعی می‌گویند. هلدینگ‌ها در مورد سیاست‌های شرکت عامل، نقش نظارتی و کنترل‌گر نیز دارند. این ساختار اغلب «ساختار شرکت دوگانه» نامیده می‌شود و به هلدینگ اجازه می‌دهد تا دارایی‌های ارزشمند کسب‌وکار را در اختیار داشته باشد. این دارایی‌ها ممکن است شامل دارایی‌های معنوی، پول نقد، اموال و تجهیزاتی باشد که جدا از شرکت عامل فرعی نگهداری می‌شود.
البته در نظر داشته باشید تقسیم بندی‌های متفاوتی درخصوص تقسیم وظایف بین شرکت مادر و زیر مجموعه‌ها وجود دارد که ممکن است با توجه به نوع و رویکرد هر شرکت بصورت متفاوتی اجرایی شود.

چالش پیش‌روی فعالیت هلدینگ‌ها

مالکیت شرکت‌های تابعه از طریق هلدینگ چالش‌هایی را برای صاحبان سرمایه به همراه دارد. برای سرمایه‌گذاران و اعتباردهندگان، مدیریت و نظارت بر فعالیت شرکت‌های زیرمجموعه در بسیاری از مواقع سرشار از چالش خواهد بود.

هلدینگ می‌تواند علاوه‌بر اعمال نظر در زمینه انتصاب مدیران یا در حوزه تولید و قیمت‌گذاری و عرضه محصولات نیز ورود کند. آن‌ها همچنین ممکن است در زمینه صادرات و واردات نیز می‌توانند زمینه را برای فعالیت شرکت‌های زیرمجموعه مهیا سازند.

بزرگ‌ترین هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری ایران

شرکت‌های هلدینگ‌های معروف ایران بسته به شرکت‌های موجود در سبد آن‌ها ممکن است چندین جریان درآمد داشته باشند. ساده‌ترین راه برای کسب درآمد از طریق سهام در شرکت‌های تابعه است: شرکت‌های هلدینگ‌های معروف ایران می‌توانند از سود سهام در قیمت سهام شرکت تابعه و هم‌چنین با فروش سهام در شرکت‌هایی که ارزش کسب می‌کنند بهره ببرند.

علاوه‌بر این، شرکت‌های هلدینگ‌های معروف ایران نیز می‌توانند از هم افزایی بین شرکت‌های تابعه خود سود ببرند. یک هلدینگ می‌تواند به جای داشتن تیم‌های جداگانه فناوری اطلاعات، منابع انسانی یا مدیریت برای هر شرکت، این خدمات را متمرکز کرده و سپس آن‌ها را به شرکت‌های تابعه بفروشد. شرکت‌های هلدینگ هم‌چنین می‌توانند تجهیزات یا سایر دارایی‌ها را برای اجاره توسط شرکت‌های خود متمرکز کنند.

شرکت هلدینگ‌های معروف ایران وسیله‌ای مالی برای مالکیت و کنترل سایر دارایی‌ها مانند املاک، سهام یا شرکت‌ها است. استفاده از شرکت هلدینگ باعث ایجاد جدایی قانونی بین دارایی‌ها و مالکان می‌شود و در صورت مواجه شدن یکی از هلدینگ‌ها با مشکل مالی، مسئولیت مالکان را کاهش می‌دهد.

انواع شرکت‌های سرمایه‌گذاری

بسیاری از سرمایه‌گذاران صنایع، برای مدیریت بهتر فعالیت شرکت‌های زیرمجموعه، نیاز است که همه این‌ها تحت کنترل یک هلدینگ به‌صورت مشترک اداره کنند. در همین زمینه شرکت‌های سرمایه‌گذاری نیز می‌توانند در کنار هلدینگ‌ها، به ادامه کسب‌وکار کمک کنند. انواع مختلفی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری وجود دارد که هر کدام اهداف، استراتژی‌ها و ریسک‌های سرمایه‌گذاری خاص خود را دارند. رایج‌ترین انواع شرکت‌های سرمایه‌گذاری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، صندوق‌های قابل معامله در بورس و صندوق‌های سرمایه‌گذاری بسته هستند.

سرمایه‌گذاران می‌توانند انتخاب کنند که از کدام دارایی حمایت کنند و طیف وسیعی برای انتخاب وجود دارد. شرکت‌های سرمایه‌گذاری می‌توانند فرصت های جهانی را فراهم کنند یا به مناطق، کشورها و بخش‌های صنعتی خاصی دسترسی داشته باشند.

برخی از صندوق‌ها فقط در سهام منتشر شده توسط شرکت‌هایی سرمایه‌گذاری می‌کنند که می‌توانند در بورس اوراق بهادار خریداری شوند، برخی در ام سرمایه‌گذاری می‌کنند، برخی از صندوق‌های چند دارایی می‌توانند در طیف وسیعی از این انواع سرمایه‌گذاری کنند. برخی دیگر بر روی یک جایگاه خاص مانند فناوری، مسکن اجتماعی، شرکت‌های کوچک‌تر یا آن‌هایی که سطح درآمد بالایی می‌پردازند، تمرکز می‌کنند.

بهترین هلدینگ ایران

فعالیت هلدینگ یا شرکت مادر، امروزه در بسیاری از صنایع امکان‌پذیر شده است. هر یک از صنایع فعال در ایران شاهد فعالیت بسیاری از هلدینگ‌های برتر و موفق هستند. هلدینگ فنکام نیز در صنعت آرایشی بهداشتی امروزه به عنوان یکی از موفق‌ترین و بهترین هلدینگ‌های ایرانی شناخته می‌شود. علت این موفقیت نیز حضور مدیران با تجربه صنعت و تکنولوژی روز دنیا در شرکت‌های زیرمجموعه این سازمان است.

استراتژی فعالیت هلدینگ فنکام حرکت در مسیر رشد و توسعه است که به خوبی در جریان فعالیت‌های زیرمجموعه‌ها از جمله شرکت‌هایی مانند کیا کام فارمد، خانومی و … دیده می‌شود. گروه فنکام در زمینه‌های گوناگون پشتیبانی شرکت‌های زیرمجموعه را برعهده گرفته است که تاکنون نیز توانسته به موفقیت آن‌ها کمک کند.

بیشتر بدانید: افراد سرمایه‌گذار ایرانی – شراکت و سرمایه‌گذاری در کارخانه – آشنایی با انواع سرمایه‌گذاری خارجی – معرفی افراد سرمایه‌گذار

جمع‌بندی

هلدینگ‌ها واحدهای تجاری بزرگی هستند که از شرکت‌های مجزا تابعه تشکیل می‌شوند. شرکت‌های فعال در زیرمجموعه یک هلدینگ می‌توانند در صنایع گوناگون فعالیت داشته باشند اما باید درنظر گرفت که نقش هلدینگ در برابر شرکت‌های تابعه، نقش حمایتی و نظارتی است. یکی از مهم‌ترین نکات مدیریت و اداره موفق یک هلدینگ، حضور هیات مدیره و مدیران متخصص و با تجربه صنعت در راس سازمان است. در این بین مدیریت هلدینگ چالش‌های زیادی را برای صاحبان این کسب‌وکار به همراه دارد که نیاز است با تجربه و تخصص این موضوع را مورد بررسی قرار داد. گروه فنکام نمونه بسیار موفقی از یک هلدینگ برتر ایرانی است که در صنعت آرایشی بهداشتی فعالیت دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *