Skip to main content

ارتباط بین صنعت و دانشگاه یکی از مهم‌ترین مواردی است که باید وجود داشته باشد؛ اما موانع ورود نخبگان به صنعت از این مهم جلوگیری می‌کنند.

از گذشته تا به امروز صنعت و دانشگاه رابطه نزدیکی باهم داشته‌اند. اهمیت این موضوع به خصوص بعد از انقلاب صنعتی و تغییر بزرگ در زندگی انسان‌ها، بیشتر نمایان شد. دانشگاه همواره نخبگانی را وارد صنعت می‌کند و به واسطه این ارتباط نزدیک، چرخ هر دو در کنار یکدیگر می‌چرخد. اما متاسفانه در کشور ما موانعی برای ورود نخبگان به صنعت به وجود آمده است که این مکانیزم را نیز به هم ریخته‌ است. برای آشنایی بیشتر با این موانع ادامه این مقاله را از دست ندهید.

رابطه صنعت و دانشگاه

قبل از اینکه به بررسی موانع ورود نخبگان به صنعت بپردازیم، باید رابطه بین دانشگاه و صنعت را بررسی کنیم. اصولا در کشورهای پیشرفته رابطه بسیار مناسبی بین دانشگاه و صنایع مختلف دیده می‌شود. این ارتباط می‌تواند برای هر دو طرف سودآور باشد. از طرفی دانشجویان و افراد علمی در دانشگاه‌ها می‌توانند وقت خود را صرف تحقیق علمی درباره یکی از شاخه‌های صنعت کنند و با استناد به نتیجه دریافت شده از این تحقیقات، باعث پیشرفت صنایع شوند.

از طرف دیگر صنایع با سرمایه‌گذاری که بابت تحقیقات علمی به این محافل می‌کنند، باعث می‌شود تا یک گردش مالی مناسب و درست در دانشگاه‌ها در راستای هدف اصلی آن‌ها، یعنی تولید علم، ایجاد شود. در واقع در این میان یک بازی دو سر برد ایجاد می‌شود که افراد علمی و صنعت هر دو از آن بهره می‌برند. در کشور ما متاسفانه فاصله بسیار زیادی بین دانشگاه و صنعت وجود دارد. البته همواره تلاش‌هایی در راستای بهبود این مسئله انجام می‌شود، اما افراد به واسطه عدم توانایی در مدیریت این مسائل به مشکلات زیادی برخورد می‌کنند. شاید بتوان گفت مهم‌ترین عاملی که مانع ورود نخبگان علمی به صنایع گوناگون می‌شود، همین عدم رابطه درست میان دانشگاه و صنعت است. در ادامه موانع اصلی ورود را بیشتر بررسی خواهیم کرد.

Industry and university

چه موانعی سر راه نخبگان برای ورود به صنعت وجود دارد؟

در بخش قبل اشاره کردیم که مهم‌ترین مانع برای ورود نخبگان به صنعت، عدم وجود رابطه درست بین دانشگاه و صنعت است. با این حال در این بخش موانع ورود نخبگان به صنعت را به تفکیک بررسی می‌کنیم.

نبود گفتمان مناسب

شاید اولین موضوعی که می‌تواند دانشگاه و صنعت را به یکدیگر نزدیک کند، وجود گفتمان و مذاکرات بین این دو بخش است. برگزاری جلسات، کنفرانس و همایش‌های مختلف و جدی گرفته شدن آن‌ها توسط صنعت و دانشگاه، می‌تواند تاثیر عمیقی روی بهبود رابطه بین این دو بخش مهم از جامعه داشته باشد. برقراری این گفتمان‌ها می‌تواند مسیر را برای ورود نخبگان به صنعت باز کند.

ایجاد رشته‌های جدید بر اساس نیاز صنعت

این مشکل را می‌توان به نوعی به دانشگاه‌ها مربوط دانست. در دنیای امروز اکثر علوم دانشگاهی، علوم کاربردی هستند. با توجه به ورود تکنولوژی‌های جدید، و تغییر نیازهای جوامع و استفاده متغیر از منابع گوناگون، صنایع مختلف نیازمند متخصصان جدید در رشته‌های جدید می‌شوند. یکی از مشکلات دانشگاه این است که دیر اقدام به اضافه‌کردن رشته‌های جدید می‌کند و اطلاع‌رسانی مناسبی درباره آن انجام نمی‌دهد. برای این مورد نیز می‌توانیم به نبود گفتمان مناسب اشاره کردیم. در واقع اگر گفتمان مناسبی بین دانشگاه و صنعت وجود داشته باشد، تمام این اتفاقات سریع‌تر به وقوع می‌پیوندند.

کم بودن قراردادهای مشاوره و فرصت مطالعاتی

یکی از مسائل اصلی که ارتباط بین صنعت و دانشگاه را کم‌رنگ‌تر از قبل می‌کند، کم بودن قراردادهای مشاوره و فرصت‌های مطالعاتی برای دانشجویان است. صنایع مختلف می‌توانند در راستای تحقیقات و مشاوره‌های علمی که در زمینه‌های مختلف می‌خواهند، به دانشگاه‌ها مراجعه کنند. در بسیاری از کشورهای پیشرفته اساتید و دانشجویان با قبول انجام پروژه‌های تحقیقاتی در قالب مقاله‌های علمی یا پایان‌نامه، با هزینه‌ای بسیار مناسب تحقیق با کیفیتی را تحویل می‌دهند. البته این اتفاق بین صنعت و دانشگاه همواره در حال وقوع است، اما هنوز به حد کافی خود نرسیده است.

رویکرد نسبتا غیرعلمی بعضی دانشگاه‌های کشور

اگر نگاهی به آمار تعداد دانشگاه‌های ایران بیندازید، متوجه خواهید شد که ایران یکی از کشورها با بیشترین تعداد دانشگاه در جهان است. اما واقعیت امر آن است که این دانشگاه‌ها فاقد اعتبار علمی مناسب هستند. در واقع تقاضا بالای مدرک در ایران و مدرک‌گرایی بیش از حد، باعث شده است تا دانشگاه‌های نامناسب زیادی در ایران وجود داشته باشد. این دانشگاه‌ها صرفا نگاه تجاری دارند و دانشجوهایی که در این دانشگاه‌ها می‌خواهند به واسطه علم خود وارد صنعت شوند، معمولا موفق نمی‌شوند. به همین دلیل بسیاری از نیروهای مفید برای صنعت در این دانشگاه‌ها کار سختی برای ورود به صنعت خواهند داشت. این کیفیت پایین دانشگاه نیز در بعضی موارد می‌تواند یکی از موانع ورود نخبگان به صنعت به شمار برود.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با موانع ورود نخبگان به صنعت آشنا کنیم. همان‌طور که در متن خواندیم، متوجه شدیم مهم‌ترین مانعی که سر راه ورود نخبگان به صنعت شده است، نبود ارتباط مناسب بین دانشگاه و صنعت است. دلایلی در این زمینه وجود دارند که هر کدام به نوبه خود تاثیر زیادی روی فاصله نخبگان با صنعت می‌گذارند. با ایجاد گفتمان و افزایش ارتباطات علمی بین این دو بخش بزرگ از جامعه، می‌توان بسیاری از مشکلات مربوط به صنعت و دانشگاه را حذف کرد. امیدواریم از خواندن این مقاله نهایت استفاده را برده باشید.