Skip to main content

کسب و کارهای ارزش آفرین به سازمان‌ها، شرکت‌ها و بیزینس‌هایی گفته می‌شود که برای تمامی ذی‌نفعان خود ارزش‌آفرینی می‌کنند. مشتریانی که به یک مجموعه خدماتی یا تولیدی وفادار می‌شوند، سرمایه‌گذارانی که سرمایه خود را روی مجموعه‌های بیزینسی قرار می‌دهند و کارمندانی که برای یک مجموعه کار می‌کنند، همگی دلیل مشترکی برای تعامل با مجموعه دارند و آن ارزش آفرینی مجموعه است.

مشتریان به دلیل ارزشی که یک محصول دارد آن را خریداری می‌کنند. سرمایه‌گذاران با در نظر گرفتن میزان ارزش آفرینی شرکت یا یک برند روی آن سرمایه‌گذاری می‌کنند و کارمندان نیز توانایی‌های خود را در ازای دریافت پول و ارزش‌های شخصی و تعهد به مجموعه در اختیار سازمان قرار می‌دهند.

مدیران یک مجموعه بیزینس محور که به دنبال سود بیشتر هستند باید بدانند که ذی‌نفعان مجموعه چه کسانی هستند و چطور می‌توانند برای آن‌ها ارزش‌آفرینی کنند.

ارزش آفرینی از مهم‌ترین ارکان یک شرکت برای بقا و سودآوری است. بدون ارزش آفرینی، مشتریان خود را از دست خواهید داد و سرنوشت خوبی در انتظار شرکت نخواهد بود. با وجود اینکه ارزش آفرینی اهمیت بسیاری برای کسب و کارها دارد، اما شرکت‌هایی که به سرعت در حال رشد هستند از آن صرف‌نظر می‌کنند و تمرکز خود را روی تطبیق سریع‌تر فرایند تولیدی خود منعطف می‌سازند تا بتوانند نیاز بازار خود را تامین کنند و نرخ رشد را حفظ کنند. اما این رشد کوتاه مدت خواهد بود و در بخش کیفیت محصول و وفاداری مشتری به مرور زمان دچار شکست خواهند شد.

 

اهمیت ارزش آفرینی برای کسب و کارها

برای تمامی کسب و کارها در سراسر دنیا، ایجاد ارزش‌های بلند مدت بدون توجه به ذی‌نفعان اصلی ممکن نیست. برای ارزش آفرینی در یک مجموعه، نیاز است که در کنار توجه به مشتریان خود، به کارمندان، شرکا و سهامداران نیز توجه جدی داشته باشید. به عبارت دیگر، شما باید روی رشد مداوم و پایدار سرمایه‌گذاری کنید و در ازای آن، اقتصاد قدرتمندتر، استانداردهای بالاتر و فرصت‌های بیشتر را به دست خواهید آورد.

بدون شک، ارزش آفرینی پایه و اساس هر کسب و کاری است. ارزش آفرینی شما را از رقبا متمایز می‌کند، مشتریان بلند مدت فراهم می‌کند، به برند شما معنا می‌بخشد و به راهکارهای شما برای رفع نیاز مشتری اعتبار می‌دهد.

 

ذی‌نفعان کلیدی یک بیزینس چه کسانی هستند

همانطور که گفته شد،‌ بدون در نظر گرفتن ذی‌نفعان کلیدی یک بیزینس، ارزش آفرینی نمی‌تواند چندان که باید محقق شود. ذی‌نفعان کلیدی افراد یا سازمان‌هایی هستند که به موفقیت یک بیزینس علاقه دارند. این افراد را نباید با سهامداران یک شرکت مقایسه کرد، چرا که آن‌ها در بطن شرکت قرار دارند و بسیاری از موفقیت‌های شرکتی به آن‌ها گره خورده است.

به صورت کلی، ذ‌نفعان را می‌توان در دو دسته‌بندی قرار داد:

  • ذی‌نفعان داخلی
  • ذی‌نفعان خارجی

ذی‌نفعان داخلی کسانی هستند که در داخل یک سازمان فعالیت می‌کنند و ارتباط مستقیم با شرکت دارند. این افراد شامل عناوین ذیل هستند:

  • کارمندان: مجموعه افرادی که فعالیت‌های روزمره شرکت یا سازمان را پیش می‌برند.
  • صاحبان بیزینس: کسانی که مسئولیت امور مالی و بخش‌های اجرایی و تصمیم‌گیری بیزینس را بر عهده دارند.
  • سرمایه‌گذاران: فرد یا گروهی از افراد که در ازای دریافت سودهای بلند مدت سرمایه خود را در اختیار شرکت قرار داده‌اند.

ذی‌نفعان خارج از شرکت نیز افرادی هستند که در خارج از مجموعه فعالیت می‌کنند اما آن‌ها نیز بسته به فعالیت‌های شرکت می‌توانند تاثیر بپذیرند که شامل دسته‌های ذیل هستند:

  • مشتریان: کسانی که خدمات و یا کالاهای یک شرکت را مصرف می‌کنند.
  • تامین‌کنندگان: کسانی که برای تولید کالا و خدمات، متریال‌های اولیه را در اختیار شرکت قرار می‌دهند.

 

چگونگی ارزش‌آفرینی برای ذی‌نفعان

حال که با اهمیت ارزش‌آفرینی و ذی‌نفعان کلیدی خود آشنا شدید، باید اولین گام‌ها را برای این امر بردارید. ارزش‌آفرینی برای یک بیزینس یعنی برآورده ساختن حداقل انتظارات و هرچه انتظارات بیشتر برآورده شوند،‌ به همان میزان ارزش بیشتری خلق خواهد شد. در ادامه، چند توصیه کاربردی برای ارزش آفرینی در کسب و کار ارائه خواهیم داد:

سرعت بیشتر، ارزش بالاتر

افراد موفق درجه صبر مشتریان را می‌دانند، به عبارتی، مشتری می‌خواهد تا در سریع‌ترین زمان خرید خود را تحویل بگیرد. بیزینسی که سرعت بالاتری دارد بهتر است و می‌تواند رقبای خود را پشت سر بگذارد.

کیفیت، کیفیت، کیفیت!

دومین کلید برای ارزش آفرینی کیفیت خروجی است. هرچه کیفیت محصول شما در مقایسه با رقبایی که محصول مشابه و هم قیمت شما دارند بالاتر باشد، محصول شما ارزشمندتر است و مشتری وفادار بیشتری خواهید یافت. کیفیت تنها به معنای طراحی یا متریال نیست، بلکه مشتری به کاربرد محصول نگاه می‌کند، به اینکه چطور این محصول مشکل او را برطرف می‌کند و به این ترتیب کیفیت را در ذهن خود خلق می‌کند.

تحقیق

ارزش آفرینی بدون شناسایی نیاز مشتریان بالقوه و کسب و کار آن‌ها ممکن نیست. یک سازمان برای رسیدن به مرحله ارزش‌آفرینی باید زمان مناسبی برای تحقیقات اختصاص دهد تا پیش از تماس با مشتری، نیازهای او را شناسایی کند و با دست پر با او صحبت کند.

پیش از ارتباط با مشتری، اطلاعات کافی در مورد نیاز و صنعتی که در آن حضور دارد به دست بیاورید. به این ترتیب، چالش‌های بالقوه را شناسایی می‌کنید و می‌توانید پاسخگویی بهتری داشته باشید.

کسب و کارهای ارزش آفرین موفق‌ترین بیزینس‌ها را دارند

همانطور که دریافتید، ارزش‌آفرینی برای یک کسب و کار اهمیت زیادی دارد. ارزش آفرینی روی کاغذ فرایند آسانی است، اما در عمل می‌تواند چالش‌های بسیاری با خود به همراه بیاورد.

برای ارزش‌آفرینی باید نیاز مشتریان خود را بشناسید. زمانی که نیاز بالقوه مشتریان را شناسایی کنید، چالش‌های مسیر را با سرعت بیشتری کنار خواهید زد. به زمان توجه کنید، مشتریان صبور نیستند. همچنین، تعریف کیفیت برای افراد متفاوت است، باید بتوانید به تعریفی که مشتریان از کیفیت دارند برسید!