اطلاعات و تحقیقات انجام شده در زمینه صنعت و دانشگاه نشان داده است که ارتباط این دو از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همانطور که میدانید، اقتصاد جهان، به صورت روزانه در حال تغییر است و همین باعث رقابت بین کشورها و دولتها در زمینه یادگیری دانش روز شده است. در همین راستا، دولتها نیز به طور مداوم در تلاش هستند که با سرمایه گذاری در حوزه صنعت و دانشگاه دارند و همچنین با تقویت ارتباط بین این دو، زمینه پیشرفت و توسعه کشور خود را مهیا کنند.
اهمیت ارتباط صنعت و دانشگاه
در دنیای امروز، بین رشد تکنولوژی و پیشرفت در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی یک کشور رابطه مستقیم وجود دارد به طوری که به وضوح میتوان دید که رشد تکنولوژی یک وسیله قدرتمند برای رشد ملی بوده و همچنین مسیری هموار و مناسب برای رسیدن به ثروت، دانایی و قدرت در یک کشور به شمار میآید.
ارتباط صنعت و دانشگاه، در حوضههای مختلفی مثل کشاورزی، پزشکی، مهندسی، فناوری و اطلاعات، بیوتکنولوژی و … باعث رشد و تقویت آنها میشود. لازم است بدانیم که تمامی این حوضهها، هر کدام، به نوبه خود بر زندگی مردم و جامعه تاثیر میگذارند و میتوانند سطح کیفیت زندگی اجتماعی را تغییر دهند.
بنابراین میتوان گفت ارتباط صنعت و دانشگاه، تاثیر بسیار زیادی بر رشد هر کدام از آنها دارد که در همین راستا دانشگاه، وظایف مهمی را بر عهده دارد که در اینجا به چند مورد اشاره خواهیم کرد:
- تقویت و آموزش و آمادهسازی دانشجویان برای حضور در صنایع و بازار کار
- شناختن نقطه ضعفهای صنایع و برطرف کردن آنها
- اقدام به انجام تحقیقات مورد نیاز برای تقویت پایه صنعتها و کمک به پیشبرد کار
از طرف دیگر، بخش صنعت نیز در مقابل دانشگاه، وظایفی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
· به کار گیری دانشجویان در صنایع
توجه به کسب مهارت و فنون کار در کنار آموزش و تحصیلات، بسیار ضروری و لازم است. استفاده از دانشگاهیان و فارغ التحصیلان در صنعت یک راهکار بسیار مناسب برای رشد و توسعه روزافزون صنایع و تنوع در تولید تجهیزات و سیستمهای پیشرفته است.
یکی از بهترین روشهای استفاده از دانشجویان و فارغالتحصیلان در صنعت، این است که در قالب کارآموزی و با توجه به رشته تحصیلی آنها، در صنعت مرتبط با آموزش فعالیت کنند.
· فراهم کردن بستری برای جذب دانشجویان و نیروهای آموزشی در صنعت
امروزه، متاسفانه بخش تولید و صنعت در جوامع، به راحتی به کار افرادی که به تازگی فارغالتحصیل شدهاند و سابقه کاری ندارند، اعتماد نمیکنند و سعی دارند که از این افراد در صنعت استفاده نکنند. این امر باعث میشود که فاصله بسیار زیادی بین بخش تولید و نیروهای علمی به وجود آید. بنابراین باید تعامل بین دانشگاه و صنعت بیشتر شود و بستری برای استخدام دانشجویان و فارغالتحصیلان در صنایع فراهم شود تا این شکافی که باعث عدم اعتماد به دانشگاهیان فاقد سابقه کار در صنایع میشود از بین برود.
تاثیر ارتباط صنعت و دانشگاه و همچنین اثرات منفی فاصله آنها بر زندگی افراد جامعه
ارتباط صنعت و دانشگاه تاثیرات مثبت بسیار زیادی بر زندگی مردم دارد و باعث انجام مطالعات بسیار زیادی میشود که این مطالعات میتوانند ارزش و اعتبار دانشگاه را افزایش دهد، باعث بهبود و توسعه صنعت شود و در نهایت ارزش و مزایای حاصل از ارتباط این دو باعث بهبود سطح زندگی افراد در جامعه میشود.
مزیتهای ارتباط این دو ارگان با یکدیگر در سه مورد خلاصه میشود که فاصله آنها نیز میتواند سطح رشد و توسعه آنها را کاهش دهد:
- مزیتهایی که دانشگاه از آن سود میبرد.
- مزیتهایی که مردم و جامعه اجتماعی از آن سود میبرد.
- مزیتهایی که صنایع مختلف از آن سود میبرند.
تاثیرات مثبت و منفی ارتباط دانشگاه و صنعت بر روی دانشگاه
تحقیقات دانشگاهی و کیفیت آنها، از نظر جذب سرمایه تاثیرات زیادی بر روی صنعت دارد. وقتی که صنایع مختلف در پروژههای مطالعاتی، حمایتهای مالی و سرمایهای از دانشگاهها نداشته باشند، بدون شک در این پروژهها و تحقیقات، رشد چندانی ندارند و در جبران کسری بودجه دولتی خود به مشکل برمیخورند.
بنابراین زمانی که دانشگاهها در این تحقیقات و فناوری خود دغدغه مالی داشته باشند، نمیتوانند سطح مطالعات و یافتههای علمی خود را گسترش دهند.
از مهمترین تاثیرات منفی فاصله صنعت و دانشگاه بر روی دانشگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تضعیف سطح کیفیت مقالات، تحقیقات و پروژههای دانشگاهی
- کسری بودجه دولتی برای انجام پروژهها
- ضعف کیفیت پروژههای دانشگاهی به جهت نداشتن بودجه . ساپورت مالی
در صورتی که ارتباط صنعت و دانشگاه تقویت شود تاثیرات مثبت بسیار زیادی بر جامعه دانشگاهی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توسعه و رشد دانشگاهها در زمینه تحقیقات و دستاوردهای علمی و پژوهشی
- تقویت روحیه علمی برای پرداختن به پروژههای جدید
- دسترسی دانشگاهها به تجهیزات و منابع مورد نیاز برای انجام پروژههای جدید
- تامین سریع و به موقع تجهیزات مورد نیاز گروههای تحقیقاتی برای انجام مقالات علمی
- قدرت جذب دانشجویان و اساتید برتر برای دانشگاه
تاثیرات مثبت و منفی ارتباط صنعت و دانشگاه، بر صنعت
فاصله ارتباط صنعت و دانشگاه، علاوه بر اینکه بر روی دستاوردهای علمی دانشگاهی تاثیر دارد میتواند بر روی خدمات، محصولات و تولیدیهای صنایع مختلف داشته باشد. اگر صنایع مختلف تولیدات خود را بر اساس یافتههای علمی دانشگاهی انجام ندهند نمیتوانند موقعیتهای جدید را شناسایی کنند و خدمات جدیدی را به بازار عرضه دهند. بنابراین از اثرات منفی فاصله این دو بر روی صنعت را میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش رشد تولیدات صنایع
- کاهش رشد کیفیت محصولات و خدمات
- ناتوانی صنایع در شناسایی موقعیتهای بهتر
- ضعف صنایع در خلق ایدههای جدید
- سوددهی کمتر
این ارتباط، تاثیرات مثبتی نیز دارد که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باعث رشد و توسعه داخلی در صنعتهای مختلف میشود.
- کیفیت سطح محصولات صنایع را افزایش میدهد.
- باعث میشود که بازار رقابت بین شرکتهای مختلف همیشه داغ بماند.
یکی دیگر از تاثیرات مثبت این ارتباط بر صنعت این است که این امکان را برای صنایع فراهم میکند که بتوانند در حوزه فعالیتهای جدید گام بردارند و با تکیه بر دستاوردهای دانشگاهی، امتیازات جدید برای خود ثبت کنند.
اثرات منفی فاصله صنعت و دانشگاه بر اجتماع
ارتباط صنعت و دانشگاه، بر زندگی مردم و جامعه نیز تاثیرات زیادی دارد چرا که بیشترین ارتباط این دو باعث تولید محصولات و خدمات جدیدی میشود که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر زندگی مردم و جامعه تاثیر دارد. به عنوان مثال این ارتباط باعث ارتقا سطح کیفیت تجهیزات الکترونیکی، پزشکی و … میشود که مستقیم بر روی زندگی مردم اثر دارد. همچنین این ارتباط باعث میشود که سازمانها، کارخانجات و صنایع جدیدی در جامعه تاسیس شود که باعث افزایش سطح اشتغال و درآمدزایی میشوند، به این ترتیب، سطح کیفیت زندگی و رفاه مردم در اجتماع را ارتقا میبخشد.
سخن آخر
ارتباط صنعت و دانشگاه، یک ارتباط بسیار موثر و مناسب در جهت رشد جوامع مختلف در یک کشور است که میتواند رقابت صنایع و دانشگاهها با یکدیگر برای دستاوردهای جدید را در سطح جهانی و بینالمللی پرورش دهد و باعث رشد همه جانبه یک کشور شود.